YUGOSLOVENI

SVE DOZVOLJENO, NEMA BANOVANJA,ZEZANJE,OPUSTENO CASKANJE....... CENZURE.........
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  Pristupi  

Delite | 
 

 LEKOVI ZA ŽENE

Ići dole 
AutorPoruka
Igor
Admin


Broj poruka : 229
Datum upisa : 11.09.2007

PočaljiNaslov: LEKOVI ZA ŽENE   Uto Sep 11, 2007 9:02 pm

najbolji&najrizičniji - Najnovija istraživanja opovrgavaju uvrežene stavove lekara u vezi sa lekovima koji se često prepisuju ženama. Otkrivamo vam 7 situacija u kojima lek može i da vam naškodi


Pripadnice nežnijeg pola mnogo češće nego muškaraci (od 50% do 70%) loše reaguju na lekove, pri tom, i uz mnogo ozbiljnije nuspojave. Isto tako, određene vrste medikamenata koji se nejčešće prepisuju ženama ne izazivaju nikakav pozitivan efekat - jednostavno rečeno, ne osećaju nikakvo poboljšanje.
Dakle, zbog čega su žene, kada je reč o uzimanju lekova, ugroženije od muškaraca?

Eksperti tvrde da nisu samo u pitanju hormoni, niti činjenica što žene uzimaju lekove češće i u većoj količini nego što to čine muškarci. Žene imaju više masnog tkiva, što u velikoj meri utiče na brzinu kojom lekovi dospevaju u organe. Njihov metabolizam je sporiji nego muški, zbog čega se medikamenti duže zadržavaju u organizmu i sporije razgrađuju, a to povećava rizik od nagomilavanja opasnih supstanci koje lekovi sadrže.
Jedan od razloga što su lekovi štetniji za ženski rod jeste i činjenica da su studija o medikamentima godinama izvođene uglavnom na muškarcima. Delimičan razlog za to bila je pretpostavka da bi fluktuacija ženskih hormona mogla da zamagli rezultate. Sada se ova greška postepeno ispravlja pa nauka, i u ovom segmentu, hvata korak sa večnom razlikom između polova. Ipak, na osnovu poznatih činjenica o dejstvu velikog broja farmakoloških sredstava, kao i na osnovu najčešćih situacija u kojima ih uzimamo, L&Z stručnjaci izabrali su najbezbednije medikamente za žene.

1. Boli vas glava, osećate bol ili grčeve u mišićima
Aspirin, brufen i acetaminofen delotvorni su u ovim situacijama i potpuno su bezbedni, ako se primenjuju prema uputstvu. No, vrlo je lako predozirati se acetaminofenom, što izuzetno štetno utiče na jetru. Prekomerna upotreba analgentika najčešći je uzrok oštećenja jetre, a među takvim pacijentima je čak 74% žena. Postoji nekoliko razloga zbog kojih su žene osetljivije na ovu vrstu lekova. Prvo, one koriste ova sredstva (naročito acetaminofen) mnogo češće nego muškarci. Takođe, uzimaju neke druge preparate koji se kupuju bez recepta - protiv prehlade i gripa, nesanice i alergija - a da ne znaju da se acetaminofen nalazi u njihovom sastavu. Osim toga, lekari veruju da se toksični nusprodukt acetaminofena sporije razgrađuje u ženskom organizmu. Ukoliko je to tačno, njihova jetra će duže biti izložena povišenim koncentracijama štetne supstance.
Najbolje za žene: Nemojte da prekoračite dnevnu dozu acetaminofena od 4 g (ili osam tableta od 500 mg). Takođe, obavezno pročitajte sastav drugih lekova koje uzimate, da ga ne biste dodatno unosili u organizam. Tokom lečenja analgeticima, uzdržite se od konzumiranja alkohola jer on usporava razgradnju štetnih materija. A ako je neophodno duže sprovođenje terapije protiv bolova (na primer, u slučaju artritisa), najbolje je da pređete na neku drugu vrstu analgetika, ili se odlučite za potpunu apstinenciju od alkohola.

2. Potreban vam je antibiotik
Iskustva pacijenata govore da se na tržištu još uvek nalaze brojni medikamenti koji povremeno mogu da uzrokuju ozbiljne promene srčanog ritma, naročito kod žena. među njih spada i antibiotik široke primene - eritromicin. U jednoj nemačkoj studiji utvrđeno je da terapija antibioticima udvostručava rizik od smrtonosnog infarkta, dok se uz istovremenu upotrebu nekog antifungalnog leka rizik od fatalne reakcije povećava za čak pet puta. Na svu sreću, uprkos povećanom riziku, opasnost od ozbiljnih zdravstvenih problema ipak je mala. No, činjenice govore da dve trećine slučajeva artimija koje se javljaju kao posledica terapije medikamentima - čine pacijenti ženskog pola.
Elektrosistem ženskog srca je drugačiji od muškog. Srcu žene potrebno je duže vremena da se opusti nakon svake kontrakcije, a rizični lekovi produžavaju ovaj interval, ponekad i u takvoj meri da srce zapravo prestaje da pumpa krv.
Najbolje za žene: Izbegavajte eritromicin kada postoji bezbednija alternativa. Razumljivo, ako je ova vrsta antibiotika najefikasnija u lečenju bolesti od koje patite, nemojte istovremeno da uzimate neke druge lekove koji bi mogli da izazovu problem. Konačno, ako tokom terapije osetite vrtoglavicu ili ubrzan puls, obavezno se obratite lekaru zbog eventualne promene leka ili redukovanja doze.

3. Zabrinuti ste zbog srčanih tegoba
Iako zvuči krajnje neverovatno, lekarima je u praksi trebalo mnogo vremena da prihvate da je rizik da i žene obole od kardiovaskularnih bolesti sasvim realan. Nekada su one vraćane kući iz urgentne službe jer lekar nije moga da prepozna simptome srčanog udara. Ova razlika očitovala se i u terminologiji koja se ranije koristila - muški simptomi su nazivani "tipični", a ženski "atipični".
Stoga možda i ne čudi što lekari još od 80. godina prošlog veka znaju da rizik od infarkta može da se smanji za 44% ako se svaki drugi dan uzima manja doza aspirina. No, isti efekti ovog leka kada je reč o ženama otkriveni su tek pre nekoliko godina. Istraživanja koja su u ovom periodu obavljena ukazuju na to da redovno uzimanje malih doza aspirina (tableta dnevno) smanjuje rizik od moždanog udara za 17%. Ovo otkriće je vrlo značajno, jer su žene pod većim rizikom od moždanog nego srčanog udara.
Najbolje za žene: Ženama mlađim od 65 godina aspirin nije neophodan koliko su to fizička aktivnost i pravilna ishrana, kojima se snižava rizik od srčanog udara. U slučaju povišenog nivoa holesterola u krvi, korisno je uzimati biljna sredstva za sniženje holesterola. No, ukoliko postoji veći rizik od moždanog udara - povišen krvni pritisak, dijabetes, ili su u porodici zabeleženi takvi slučajevi, trebalo bi se posavetovati sa lekarom o uključivanju aspirina u redovnu terapiju.

4. Osećate jak bol ili vam je neophodna operacija
Kao što svi znamo, žene mogu da istrpe mnogo veći fizički bol nego muškarci. Porođaj je najbolji dokaz za to. No, kada su u pitanju određena istraživanja i naučni eksperimenti, muškarci su veće junačine. Kada naučnici testiraju dobrovoljce, primenom toplote ili pritiska, žene registruju ovu senzaciju kao bol na mnogo nižim nivoima nego muškarci. Ipak, lekari često oklevaju da ženama prepišu jaka sredstva protiv bolova. Razlika među polovima ogleda se i u tome što se muškarcima, na primer nakon teške operacije, daju veće doze narkotičkog sredstva protiv bolova, dok se ženama najčešće daje sedativ. Objašnjenje je možda u tome što su žene anksioznije i što se, verovatno, od njih očekuju nekontrolisane emotivne reakcije!
Najbolje za žene: Ukoliko, nakon operacije ili tokom akutnog stanja koje uzrokuje bol, primećujete da lek ne ublažava vaše tegobe, odmah to recite lekaru. Moguće je da su vam potrebni jači lekovi ili veća doza. Takođe, nemojte da se plašite da uzmete morfijum, ili neki drugi lek koji sadrži opijate, ukoliko postoji medicinski razlog za to. Dokazano je da ova sredstva ne uzrokuju zavisnost kada se primenjuju protiv snažnog bola.

5. Depresivni ste
Žene dvostruko češće pate od depresije nego muškarci, zbog čega je pravilan izbor antidepresiva izuzetno važan. U jednoj američkoj studiji utvrđeno je da su SSRI (selektivni inhibitori ponovnog unosa serotonina) mnogo efikasnije u lečenju hronične depresije nego triciklični antidepresiv imipramin (koji je već dugo u upotrebi). Takođe, pokazalo se da je za muškarce tačno upravo suprotno. SSRI značajno poboljšava raspoloženje žena, dok ovi efekti nisu registrovani među muškim pacijentima. Moguće objašnjenje razlike u reakcijama na terapiju, između muškog i ženskog sveta, jesu hormoni. U studiji o dejstvima pomenutih vrsta antidepresiva uočeno je da SSRI i triciklični antipresivi podjednako efikasno deluju na žene u menopauzi.
Najbolje za žene: Iako još uvek ne postoje neoborivi naučni dokazi o prednosti SSRI-a u terapiji depresije kod žena, ipak je najbolje izabrati lek iz ove kategorije a ne neki od tricikličnih antidepresiva, naročito ako još niste u menopauzi.

6. Bolujete od astme
Od ovog oblika alergijskog oboljenja pati više žena nego muškaraca. No, istraživanja pokazuju da mnogi i ne znaju da su astmatičari! Inače, astmatične tegobe mogu da se pojačaju neposredno pre menstruacije. Zašto? Povišen nivo progesterona može da ubrza metabolizam lekova koji se uzimaju u terapiji (obično je to prednisolon), zbog čege neke žene astmatičan imaju napade samo tokom menstruacije.
Najbolje za žene: Beležite sve simptome koje osećate da biste utvrdili da li postoji određena dinamika koja se podudara sa menstruacijom. Ukoliko se to pokaže tačnim, razgovarajte sa lekarom o potrebi uzimanja preventivnog leka (ili većoj dozi) u određeno vreme u mesecu.

7. Uzimate pilulu
Sigurno ste čuli da antibiotici umanjuju dejstvo kontraceptivne pilule. No, istraživanja pokazuju da jedino rifampim (antibiotik koji se koristi u terapiji tuberkuloze) značajno narušava dejstvo kontraceptivne pilule, dok se za tetracikline, penicilin i slične medikamente samo pretpostavlja da mogu da izmene njeno delovanje. S druge strane, pilula može da pojača ili umanji dejstvo drugih lekova. Na primer, utvrđeno je da pojačava delovanje nekih antianksioznih medikamenata (diazepam) kao i određenih tricikličnih antidepresiva (imipramin), što povećava rizik od nagomilavanja toksičnih materija u organizmu.
Najbolje za žene: Znači, predrasuda je da antibiotici mogu da smanje dejstvo pilule (pouzdano je utvrđeno da to čini samo jedna vrsta antibiotika). Takođe, njihov uticaj na efekte oralne kontracepcije je beznačajan. No, ako vas plaši i ta minimalna mogućnost i ne želite da rizikujte, koristite dodatno sredstvo za kontracepciju tokom terapije antibioticima. Takođe, ako vam lekar prepiše bilo kakav lek, uvek je mudro spomenuti mu da ste na piluli, baš kao i apotekaru kada kupujete neki lek u slobodnoj prodaji.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://bezcenzure.forumsr.com
 
LEKOVI ZA ŽENE
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
YUGOSLOVENI :: LEPOTA I ZDRAVLJE-
Skoči na: